Herec Vladimír Durdík by sa dnes dožil 65 rokov

23.05.2014 Bratislava

Smižany/Bratislava 23. mája (TASR) – "Bol veľmi poctivý, slušný a charakterný herec. Hlavne v mladosti patril k slovenskej špici", takto na kolegu Vladimíra Durdíka ml. spomína herec Juraj Slezáček.

Durdík ml. bol všestranným hercom. Hral na divadelnej scéne, v televíznych inscenáciách aj vo filmoch. V piatok 23. mája si pripomíname jeho nedožité 65. narodeniny.

Vo svojej hereckej kariére stvárňoval predovšetkým lyricko-romantické typy kladných hrdinov. Z jeho divadelných postáv treba spomenúť stvárnenie Valéra v Tartuffovi (1975) v Štátnom divadle v Košiciach. Na doskách Slovenského národného divadla (SND) to boli Peter (1979) v Kolotoči, Šiškin (1982) v Meštiakoch, Andronicus Fabriczy-Glembay (1986) v hre Páni Glembayovci, Leonardo (1987) v Krvavej svadbe.

Jeho výrazné herecké umenie sa prejavilo aj na striebornom plátne, kde v roku 1960 debutoval detskou úlohou vo filme Strieborný favorit, ďalej to boli napríklad Katakomby (1971), Červené víno (1972), Ďaleko je do neba (1972) a Ohnivé križovatky (1974).

Život bohéma

Neobišiel ani televíznu obrazovku, kde mal významné herecké zastúpenie v známych bratislavských pondelkoch a v inscenáciách pre deti a mládež. V televíznej tvorbe sa jeho kvalitatívne výrazný herecky výkon prejavil v spracovaní diel Pavla Országha Hviezdoslava Ežo Vlkolinský (1978) a Gábor Vlkolinský (1978), ďalej v Macbethovi (1982) a predovšetkým v Chlapcovi s husľami (1973). Za výkon v naposledy menovanom televíznom diele získal aj Cenu Janka Borodáča. Na slovenskej hereckej scéne patril Vladimír Durdík ml. medzi významných recitátorov.

Vladimír (Vlado) Durdík ml. sa narodil 23. mája 1949 v Smižanoch okres Spišská Nová Ves. Pochádzal z hereckej rodiny. Chcel byť novinárom, avšak študoval herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave a rovnako ako jeho otec sa stal hercom. V rokoch 1971-1975 bol členom činohry Štátneho divadla v Košiciach, od roku 1975 Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

Bol známy nielen hereckým prejavom, ale aj ako kuchár amatér, čo prezentoval aj na obrazovke Slovenskej televízie (STV).

Priatelia ho poznali ako bohéma, ktorý sa rád zabával a aj si rád vypil. Alkohol sa mu stal osudným, lekári mu diagnostikovali cirhózu pečene. Podľahol jej 9. marca 2003 v Bratislave. Hrob má v urnovom háji bratislavského krematória.

V roku 2003 vyšla o Vladimírovi Durdíkovi ml. autobiografia Keď sa obzriem.
 

Vyberte región